Allmänt om Parma

Den lilla staden Parma i Norra Italien är kanske allra mest känd för sin goda mat och är belägen vid en biflod till Po med samma namn. Den lilla och mycket välmående staden domineras av livsmedelsindustrin, en industri som satt Parma på gourmeters och gourmanders världskarta. Här är god mat finkultur och både en typ av parmesan och parmaskinka har fått sina namn efter staden. Andra kända produkter är de olika korvarna, ostar, likör och vin. De lokala producenterna ligger i den vackra dal som utgör del av regionen Emilia-Romagna.

Förutom mat är det musik och arkitektur som är de stora dragplåstren till området. Här finns en historisk stadskärna och vackra slott att besöka, inte minst Torrechiara. Att gå igenom rummen i byggnaden känns som att slängas tillbaka till medeltiden med riddare och prinsessor. Musiken i fokus är opera och klassiskt.

Parma är också känt för sitt fotbollslag. Laget bildades till minne av den famöse hemmasonen Guiseppe Verdi, en odödlig kompositör. Laget är framgångsrikt och röner stort intresse. Hart när varje invånare i staden följer lagets utveckling. Två svenska spelare som gjort karriär i Parma är Jesper Blomqvist och Thomas Brolin.

En resa till Parma går via Verona. Därifrån är det ungefär nio mil till Parma, som kan tillryggaläggas genom hyrbil, tåg eller buss. Det går även att flyga till Bologna och sedan ta sig därifrån till Parma.