Teatro Regio i Parma

Den världsberömda operan Teatro Regio är en av Parmas största stoltheter. Operan ligger på Via Garibaldi. Operahuset där operascenen är inhyst är framför allt känt för sin fantastiska akustik och sina bejublade föreställningar.

Uppsättningarna på Teatro Regio anses vara några av de bästa i världen och det finns en fast ensemble och orkester knuten till operan. Både ensemblen och orkestern har ett mycket gott renommé i världen och genomför ofta internationella turnéer. Men bäst gör de sig kanske på hemmaplan, tack vare den fantastiska akustiken som ger det lilla extra.

Byggnaden för Teatro Regio uppfördes mellan åren 1821 och 1829 på order av Marie Louise, änkan efter Napoleon den store. Arkitekten som fick det ärorika uppdraget var Nicola Bettoli, och arbetet med byggnaden gjorde honom till en stor celebritet. Operahusets fasad är ett mäktigt neoklassiskt konstverk och ger ett mycket pampigt intryck. Själva invigningen av huset arrangerades den 16 maj år 1829, med en föreställning av Zaira, ett verk av Bellini.

Gäster till Parma som vill besöka Teatro Regio för en oförglömlig föreställning gör bäst i att beställa biljetter i god tid. Alla föreställningar blir snabbt utsålda.