Staden Parma

Parma är Parmadalens huvudstad och har ungefär 175 000 invånare och en gemytlig och välkomnande känsla. Hit kommer besökare för att njuta av god mat, skön musik och vacker arkitektur. Stadskärnan har funnits på platsen sedan urminnes tider. Redan under hundratalet före Kristus var staden en romersk koloni.

Den inre kärnan är den gamla delen av staden, fylld med historiska byggnader och smala gränder. Här finns mängder med små trattorior och butiker, gallerier och ställen där det spelas musik. För musik och konst är också de viktiga komponenterna i Parma. Allra främst hyllas hemmasonen och kompositören Guiseppe Verdi. Hans verk spelas ofta på den stora operan.

Det mest utmärkande draget i Parmas bebyggelse är dess många vackra kyrkor. Över sextio stycken. I centrum ståtar en stor romansk katedral och en domkyrka och varje kyrka har sin historia och charm. Mitt i staden finns också det stora stadstorget Piazza Garibaldi.

Stadens kärna har påverkats av de storheter som bott här. Marie Louise, änkan efter Napoleon den store, bodde här efter Napoleons fall och det har satt sina spår. Hon var mycket engagerad och startade mängder med barnhem och sociala inrättningar för de fattiga. Även ett galleri i staden är initierat av Marie Louise.