Battistero i Parma

Den imponerande rosa byggnaden vid Duomo di Parma går under namnet Battistero och är följaktligen ett baptisteri. Byggnaden anses som ett av de vackrare medeltida verken i Italien och arkitekturen räknas som ett mellanting mellan gotisk och romanesk. Bakom arkitekturen ligger den kände konstnären och arkitekten Benedetto Antelami. Byggnaden är nästan samtida med Duomo di Parma och färdigställdes år 1196, i en tid då Parma började bli allt mäktigare i den medeltida världen.

Den iögonfallande fasaden är smyckad med ljust rosa marmor och själva byggnaden är byggd som ett åttkantigt torn, vilket ger sexton hörn på insidan av byggnaden. Varje hörn är smyckat med en pelare. I mitten av byggnaden står en mycket vackert dopfunt, även den från 1200-talet.

Under 1200- och 1300-talet målades de fantastiska tak- och väggmålningar som än kan avnjutas i Battistero. Många av målningarna har skapats av arkitekten själv, och symboliserar årets månader. Andra målningar, som kommit till något senare, symboliserar den eviga kampen mellan det onda och det goda. Den allra vackraste målningen är taket. Tyvärr har målningarna inte helt och hållet klarat tidens tand, men tack vare ett stort engagemang från staden är målningarna restaurerats.