Camera di San Paolo i Parma

Camera di San Paolo är en del av benedikterklostret San Paolo och ligger på Strada Macedonio Melloni i Parmas centrum. Själva klostret grundades på tusentalet och hade på sin tid enorma rikedomar i sin vård, vilket är intressant i sig. Men än intressantare är San Paolos byggnaders historia. Här gömmer sig en verklig skatt för den som tycker om renässansens målningar.

Klostret har en ovärderlig samling av fresker skapade av Correggio samlade i salen Camera di San Paolo. Målningarna är de första verken av större format från Correggio och smyckar det som en gång i tiden var abbedissans middagsmatsal. Hela taket är fyllt med freskerna och ger ett minst sagt andligt intryck till den stora salen. Även den öppna spisen har smyckats med Correggios konst. Correggio skapade verken år 1519 och kom därefter att bli en mycket anlitad konstnär, med uppdrag överallt i staden, inte minst i kyrkan San Giovanni Evangelista och Il Duomo.

Byggnaden i sig är också den väl värd uppmärksamhet. Den byggdes under början av 1500-talet och ritades av arkitekten tillika konstnären Alessandro Araldi. Camera di San Paolo är en tidstypisk byggnad för renässansen.