San Giovanni Evangelista i Parma

Ett hundra meter öster om den vackra katedralen Duomo di Parma, vid torget Piazzale San Giovanni, ligger den lite mindre kyrkan San Giovanni Evangelista. Till kyrkan hör också ett anrikt kloster, ett stort bibliotek och ett historiskt apotek.

Kyrkan uppfördes under 1400- och 1500-talet och har en renässansk utformning med en fasad med drag från barocken. Den ursprungliga arkitekten bakom kyrkan är Zaccagni, samma arkitekt som även ritat Chiesa Madonna Della Steccata. Under år 1613 lades kyrktornet till.

Insidan av San Giovanni är en historisk betraktelse av Parma. Liksom Duomo di Parma är insidan till delar smyckad av den store konstnären Correggio. Det mest kända och uppskattade verket i San Giovanni är takmålningen som föreställer aposteln Johannes (Giovanni) och hans visioner. Den skapades av Correggio under hans glansdagar. Det är också dessa som är det stora dragplåstret till San Giovanni, även om också arkitekturen är intressant.

Det finns dessutom ett träkor fylld med inristningar som föreställer staden och kullarna runt omkring. Träornamenten har skapats av bröderna Gianfranco och Pascal Testa. Även biblioteket, där över 20 000 böcker finns samlade, är fyllt med fresker.