Barer och nattliv i Parma

Nattlivet i Parma är hett och intensivt och det finns mycket att välja på. Då italienarna av tradition äter sin middag sent är det populärt att gå till baren inför middagen. Då erbjuder många ställen happy hours med riktigt låga priser. Då finns det också gott om tilltugg att välja mellan.

Den vanligaste baren i Parma är en typisk vinbar med mängder av lokala viner att välja mellan. Folk vandrar från bar till bar och tar ett glas här och där. Många invånare känner varandra och stämningen blir därför mycket familjär även för gäster som tas emot med öppen nyfikenhet.

En härlig bar med rustik atmosfär är Enoteca Fontana, där det är långbord som gäller. Där är det lätt att finna nya vänner. Lite mer privata sammankomster passar mer på lilla Pepen Bar. Gäster med smak för trendiga miljöer kan kika in på Café San Biagio vid Barillatorget. Trendig är också Gran Café Orientale, där alla som vill synas och se beger sig åtminstone en stund på kvällen. För riktigt goda viner går det att bege sig till Tobago, en ganska ny inrättning med höga ideal.

Lite senare på kvällen går det att bege sig till Gavanasa Club. Liksom många klubbar i Italien är gästerna en salig blandning mellan ungt och gammalt, vilket gör atmosfären behaglig även om det festas ordentligt. Universitetsstudenterna i staden hänger helst på Hippopotamus-kalippo, medan Dadaumpa erbjuder bästa dansgolvet. Alla klubbar har öppet till mycket sent.