Galleria Nazionale, Parma

Parmas Nationalgalleri, på italienska benämnd Galleria Nazionale, är inhyst i Pilotta Palazzos vackra och historiska lokaler. Hela andra våningen består av konst. Här finns en stor och viktig historisk konstsamling över renässansen och hur den tolkades i olika delar av mittersta Europa. Utställningarna på Galleria Nazionale är en del av Italiens stolta kulturarv och lockar årligen mängder med besökare från när och fjärran.

På Galleria Nazionale kan besökare njuta av mängder med italiensk konst och har både permanenta och tillfälliga utställningar. Bland de permanenta verken ses några av de bättre från 1300-talet fram till 1500-talet, inte minst av Fra Angelico, Canaletto, Belotto, Romano, Piombo och Tiepolo. Det finns även flera verk från den regionalt parmesanska skolan såsom Correggio, mannen bakom freskerna i Duomo och Giovanno Evangelista. Det bästa verket av Corregio på Galleria Nazionale anses vara ett kvinnoporträtt med benämningen den turkiska slaven.

Det finns även konst från Spanien och Holland och exempel på verk fram till och med 1800-talet i samlingarna, liksom verk av Nattier, Hubert Robert och Elisabeth Vig.

En biljett till Galleria Nazionale ger också tillträde till Teatro Farnese, en barock byggnad helt byggd i trä.