Mat och dryck i Parma

Regionen runt Parma, Emilia-Romagna, anses av många vara matens hjärta i Europa. Härifrån kommer en högklassisk kultur av matlagning. Det finns mängder av specialiteter för området: parmaskinkan och många andra kallskurna produkter som korven culatello, osten parmigiano-reggiano som ofta kallas parmesan, bomba di riso, torta fritta, buzeca, och stracotto är bara några exempel.

Vinet är lika berömt det. Lambruscovinerna stammar från trakten och dominerar utbudet. Vinet är lovsjunget och passar perfekt till den mat som serveras, liksom de famösa likörer som tillverkas.

Även om det finns internationella kök att tillgå i Parma är det på de lokala trattoriorna som maten upplevs bäst. Det finns mängder av mindre restauranger, alla med sin specialitet och charm. Några av de mer besökta är Osteria Del Gesso, La Greppia, I Tri Siochett och Trattoria Corrieri. Dessa erbjuder alla regional mat med hög klass. Riktigt exklusivt blir det på Parizzi, en restaurang där det klassiska parmesanska köket blandas med nytänkande.

Även utanför Parma, på landsbygden, finns mängder med fina restauranger att välja mellan. Gourmeter och gourmander har möjlighet att ta kulinariska turer per cykel eller bil i området. Då ges chansen att besöka producenterna till de lokala produkterna.