Palazzo della Pilotta i Parma

Palazzo della Pilotta består av ett enormt byggnadskomplex och ligger mitt i den gamla delen av Parma. Namnet Pilotta har kommit sig av det gamla bollspelet pelota, som gärna spelades på borggårdarna, en sport som ses som flera bollsporters stamfader.

De första sektionerna av Palazzo Pilotta uppfördes mellan åren 1583 och 1622 på order av hertig Farnese och sedan av Ranuccio I. Planen var att skapa ett palatskomplex åt hertigen. Men tiderna förändrades och området blev aldrig fullständigt. Själva palatset blev till exempel aldrig färdigställt helt. Byggnationen har också genomgått ett antal förändringar genom åren. En hel del har också fått återuppbyggas efter andra världskriget, då Palazzo della Pilotta kom att bombas.

Idag består Palazzo Pilotta tre borggårdar vid namn Cortile della Pilotta, Cortile del Guazzatoio och Cortile della Racchetta med hus runtomkring. I husen ligger Galleria Nazionale, biblioteket Palatine, Teatro Farnese, Museo Bodoniano, Scuola d´arte och det arkeologiska museet.

Teatro Farnese är den kanske mest sevärda byggnaden, då den är helt byggd i trä. Stilen är barock med stor rymt och ett fantastiskt ljus. Tyvärr bombades byggnaden sönder och samman under andra världskriget, men byggdes upp under 1960-talet igen i precis samma stil efter de gamla ritningarna.