Duomo i Parma

Den stora katedralen i Parma, på italienska benämnd Duomo, är ett av de vackrare exemplen på en kyrka byggd i romansk stil. Den symboliserar den nya tiden i Parma, efter den nedgång och det förfall som drabbade staden efter Romarrikets slut.

Duomo ligger i mitten av Parma, fem minuters promenad från Piazza Garibaldi. Byggnationen påbörjades under 1000-talet och kom att invigas år 1116. Bara ett år senare drabbades staden, och Duomo di Parma, av en förödande jordbävning. Byggnaden förstördes till stora delar och fick byggas upp igen. Kyrkan stod åter färdigbyggd år 1178 och har stått här sedan dess. Under åren som gått har nya detaljer och delar av kyrkan tillkommit. Till exempel är det vackra klocktornet daterat till 1294 och dörrarna skapades år 1494.

Duomos interiör är smyckad med fantastiska verk från renässansen. Särskilt utsmyckningarna i taket, skapade av Correggio, anses vara ett ypperligt exempel på renässansen när den är som allra bäst. Målningen föreställer jungfru Marias himmelsfärd, men det är inte alla som har uppskattat verket. Myten om målningen förmedlar att Correggio betalades med en säck med småmynt för verket, bara för att retas med konstnären. Då det var hett den dagen överansträngde sig Correggio och blev sjuk och dog bara 40 år gammal. Det finns också målningar av Bianchini och Bertolino de´Grassi.